Styrke- eller vægtløfterbælter hos Trithon Sport

Hvilket træningsbælte skal jeg vælge

Når man skal købe et bælte, er spørgsmålet tit hvad man skal vælge. Bælterne er formet forskelligt og har forskellige tykkelser, alt efter hvad formålet er. Læs mere om bælterne her

  • af Morten Halkjær Jacobsen
  • Tips til træningen

De grundlæggende bælter

Mange spørger ind til hvilket træningsbælte man skal anvende til styrketræning.

Jeg vil forsøge at give en lille guide til hvad forskellen er på de forskellige bælter. Mere om det længere nede i artiklen.

Når man går rundt i fitness og styrketræningslokalerne, ser man ofte nogle der træner med bælte, både når de Squatter og dødløfter, men nogen gør det også når de laver curls. Spørgsmålet er så hvornår skal man anvende det?

Der er grundlæggende 3 slags bælter: De 2 er typisk i kraftig læder og det sidste er eksempelvis i neopren.

Jeg vil ikke gå så meget ind i neoprenbælterne da disse ofte bruges til genoptræning og velvære og varme omkring den nederste del af ryggen. .

Vægtløfterbælter VS styrkeløfterbælter

De 2 kraftige læderbælter er udviklet til brug i henholdsvis styrkeløft og vægtløftning. De ser umiddelbart ens ud, kraftigt læder, kraftigt spænde, ca. 10 cm brede og ca. 10 - 13 millimeter tykke.
Vægtløftningsbælte i ægte læder
Vægtløfterbæltet er smallere fortil
Det der adskiller de 2 bælter er at vægtløfterbæltet ikke har samme bredde hele vejen rundt, det er nemlig smallere foran, der hvor spændet er.

Hvorfor det kan man så spørge sig selv om er det ikke nærmest den samme bevægelse.

Hvilke løft skal der fokus på?

Her skal man se på de løft de 2 atleter bruger: Styrkeløfteren laver squat, dødløft, bænkpres og overhead pres eller militær pres. Vægtløfteren laver ”kun” de 2 olympiske dicipliner træk og stød ( Snatch og Clean and Jerk.)

De 2 vægtløfter discipliner gør at atleten sidder noget dybere i sin start position og her kan det brede styrkeløft bælte gøre det svært at komme i den korrekte stilling, da ribben og hofte kan komme i klemme i bæltet. Jamen i squat kommer man også langt ned kan modargumentet være, men i et squat kan det være en lille fordel med det brede bælte da man i bundstillingen har præstrukket sine muskler og derved kan det lille ekstra pres gøre at det er lettere at ”komme ud af hullet”.

Hvor meget skal man bruge bæltet

Hvordan skal bæltet benyttes og skal man benytte bæltet under hele træningen? Med bæltet kan man skabe et større tryk i mellemgulvet og derved få en større stabilitet i den nederste del af ryggen der ofte er den begrænsende faktor i de tunge løft. Man starter med en dyb indånding og spænder herefter bæltet til, det skal sidde stramt, hvor stramt er lidt en smagssag. Men det skal ikke være så løst at man ikke kan spænde mellemgulvet imod bæltet. Omvendt hvis det er for stramt kan det tryk man laver ikke fordele sig optimalt. Herefter gør man sig klar til sit løft eksempelvis squat. Ind under stangen og løft den ud. Herefter er der 2 forskellige skoler i forhold til hvordan man spænder op mod bæltet. Langt de fleste benytter sig af at spænde ud mod bæltet, medens den anerkendte styrkeløft coach Mark Rippetoe anbefaler, at man spænder op ved at spænde op, ligesom hvis man løfter uden bælte og ikke tænker over, at man har bæltet på. Men det er nok en smagssag og man skal nok prøve sig lidt frem.

Jeg vil anbefale at man kun benytter bæltet i de sidste tunge sæt, således at man kun tager bæltet på i de tungeste workset. Dette giver også et lille psykologisk boost, da løftene kommer til at føles lettere og teknikken bliver faktisk også helt skarp. 
Bæltet vil ikke kun kunne bruges i de ”store øvelser”, men i alle øvelser der kræver en stabil rygsøjle og core. Jeg synes at bæltet kun skal benyttes når teknikken begynder at halte lidt. Altså i de sidste tunge workset.

Slutteligt vil jeg sige at et bælte absolut IKKE er nødvendigt for at styrketræne. Vil du derimod gå vægtløftervejen vil bæltet være en nødvendighed. Idet bæltet med dens stabiliserende effekt til dels også virker skadeforbyggende ved de helt tunge løft, hvor man presser sig selv.

Med bælte kan du derfor træne med tungere vægte, en bedre teknik, og reducere din skadesrisiko. Men som sagt det er ikke nødvendigt, det er et godt supplement til dit øvrige træningsudstyr såfremt du vil eksperimentere med at løfte tungere. HUSK nu når du får dit nye bælte prøv dig frem, stram bæltet lidt mere og lidt mindre. Forsøg også med placeringen på kroppen lidt op og ned. SIDST men ikke mindst kun i dine rigtig tunge sæt omkring din 4 - 5 RM og tungere.